Времетраење на образованието: четири години
Наставен план
Ред. бр. | Програмски подрачја и наставни предмети | Година и фонд на часови | Заст. во % | |||||||
I | II | III | IV | |||||||
не д | го
д |
не д | го
д |
не д | го
д |
не д | го
д |
I-IV | ||
1. | Општо образование
|
|
||||||||
а) | Заеднички предмети
|
13 | 468 | 11 | 396 | 9 | 324 | 11 | 363 | |
1.(1)
(2) |
Македонски јазик и литература, а за учениците од другите заедници: албански, турски или српски јазик и литература со комуникации
Македонски јазик и литература за учениците од другите заедници |
3
(2) |
108
(72) |
3
(2) |
108
(72) |
3
(2) |
108
(72) |
3
(2) |
99
(66) |
|
1.2. | Странски јазик | 2 | 72 | 2 | 72 | 2 | 72 | 2 | 66 | |
1.3. | Бизнис | – | – | – | – | 2 | 72 | 2 | 66 | |
1.4. | Информатика | 2 | 72 | 2 | 72 | – | – | – | – | |
1.5. | Историја | 2 | 72 | – | – | – | – | – | – | |
1.6. | Историја на Македонија | – | – | 2 | 72 | – | – | – | – | |
1.7. | Граѓанско образование | – | – | – | – | – | – | 2 | 66 | |
1.8. | Спорт и спортски активности | 2 | 72 | 2 | 72 | 2 | 72 | 2 | 66 | |
1.9. | Музичка култура | 1 | 36 | – | – | – | – | – | – | |
1.10. | Ликовна уметност | 1 | 36 | – | – | – | – | – | – | |
б) | Предмети во функција
на струката |
7 | 25
2 |
5 | 18
0 |
2 | 72 | 2 | 66 | |
1.11. | Математика | 3 | 10
8 |
3 | 10
8 |
2 | 72 | 2 | 72 | |
1.12. | Физика | 2 | 72 | – | – | – | – | – | – | |
1.13. | Биологија | 2 | 72 | 2 | 72 | – | – | – | – | |
Вкупно часови за општо образование
(а+б) |
20 (22) | 720 (792) | 16 (18) | 576 (648) | 11 (13) | 396
(468) |
13 (15) | 429
(495) |
2121 47,2%
|
|
2. | Стручно образование |
|
||||||||
а) | Заеднички предмети за струката | 6 | 21
6 |
2
|
72 | – | – | – | – | |
2.1. | Хемија | 6 | 21
6 |
2 | 72 | – | – | – | – | |
б) | Предмети каракт. за образовниот профил |
|
||||||||
2.2. | Храна и исхрана | 2 | 72 | 2 | 72 | – | – | – | – | |
2.3. | Микробиологија со санитација | – | – | 2 | 72 | – | – | – | – | |
2.4 | Ботаника со лековити и зачински растенија | 3 | 10
8 |
|||||||
2.5. | Аналитичка хемија | – | – | 2 | 72 | – | – | – | – | |
2.6. | Технологија на прехранбени производи | – | – | 2 | 72 | 2 | 66 | |||
2.7. | Биохемија | – | – | – | – | 2 | 72 | – | – | |
2.8. | Анатомија и физиологија | 2 | 72 | |||||||
2.9. | Подготовка на оброк | 2 | 72 | |||||||
2.10. | Анализа на храна | – | – | 2 | 72 | 2 | 66 | |||
2.11. | Органско производство на храна | 2 | 66 | |||||||
2.12. | Правилна исхрана | 2 | 66 | |||||||
2.13. | Диететика | 2 | 66 | |||||||
Вкупно часови за стручно образование | 8 | 28
8 |
13 | 46
8 |
12 | 39
6 |
10 | 33
0 |
1472
33,0% |
|
3. | ПРАКТИЧНА ОБУКА |
|
||||||||
3.1. | Практична настава
|
– | – | 6 | 21
6 |
6 | 21
6 |
6 | 19
8 |
|
3.2. | Феријална практика | |||||||||
Вкупно часови за практична обука | 6 | 21
6 |
6 | 21
6 |
6 | 19
8 |
630
13,8%
|
|||
4. | Изборна настава |
|
||||||||
4.1. | Храна и исхрана | – | – | – | – | 2 | 72 | 2 | 66 | |
4.2. | Технологија на прехранбени производи | – | – | – | – | 2 | 72 | 2 | 66 | |
4.3. | Анализа на храна | – | – | – | – | 2 | 72 | 2 | 66 | |
4.4. | Математика | – | – | – | – | 2 | 72 | 2 | 66 | |
4.5. | Хемија | – | – | – | – | 2 | 72 | 2 | 66 | |
4.6. | Биологија | – | – | – | – | 2 | 72 | 2 | 66 | |
Вкупно часови изборна настава | – | – | – | – | 4 | 14
4 |
4 | 13
2 |
276
6,0% |
|
ВКУПНО ЧАСОВИ (1+2+3+4) |
28
|
1008 |
33
|
1188
|
33
|
1188
|
31
|
1089
|
4473 100% |
|
5. | Факултативна настава | до
66 |
||||||||
6. | Слободни часови на училиштето | до 72 | до 72 | до 72 | до 66 |